IBB

Het IBB-complex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan is SSH’s grootste studentencomplex. Ruim 1300 studenten wonen in dit complex dat de SSH eind jaren zestig bouwde. Het IBB bestaat uit flatgebouwen met vier of vijf etages en een hoogbouwflat met achttien etages. De locatie van het IBB is ideaal. Het complex ligt in de wijk Abstede, vlakbij de Tolsteegsingel. Op de fiets ben je in vijf minuten in hartje stad en in tien minuten in De Uithof. Een winkelcentrum met onder andere een supermarkt, drogist en snackbar vind je op een steenworp afstand.

De kamers
Hoogbouw
De etages in de hoogbouwflat hebben acht kamers. De kamers zijn ongeveer 14 m² en hebben een eigen wastafel. Je deelt een toilet en twee douches met je zeven huisgenoten. Bovendien is er een gemeenschappelijke woonkeuken.

Laagbouw
De meeste etages in de laagbouw hebben vijftien kamers en beschikken over een grote gemeenschappelijke woonkeuken. Er zijn etages waar alle kamers aan één lange gang liggen ofwel de ‘horizontale eenheden’. Hier deel je twee toiletten en twee badkamers met je huisgenoten.

Ook zijn er etages waar de kamers rond een trappenhuis over vier verdiepingen zijn verdeeld ook wel de ‘verticale eenheden’ genoemd. Hier deel je drie toiletten en twee badkamers met je huisgenoten. Ook is er een grote bergruimte/kelder aanwezig. Sommige kamers in de verticale eenheden hebben een balkon.

Reserved accommodations
In de hoogbouwflat zijn drie studentenetages met ieder acht kamers van 14 m² gereserveerd voor de internationale gasten van de Universiteit Utrecht. Dat noemen we de reserved accommodations. Om het de buitenlandse student gemakkelijk te maken zijn deze kamers volledig gemeubileerd en van alle gemakken voorzien. Denk aan vloerbedekking, gordijnen, een bed, bureau en bureaustoel, kledingkast en lampen. De keuken is uitgerust met koelkast, fornuis, afzuigkap, oven/magnetron, servies, bestek, pannen en andere keukenbenodigdheden. Ook is er een wasmachine aanwezig.

Tijdelijke kamers
Aan de rand van het complex heeft de SSH een aantal tijdelijke woningen geplaatst. Deze woningen bestaan uit vier kamers. In totaal gaat het om 40 kamers. De kamers zijn 10 m². Je deelt een badkamer, toilet en een gemeenschappelijke woonkeuken. Deze tijdelijke woningen blijven hier staan tot 15 december 2018.

De woningen
Er zijn 28 woningen op het IBB. Tien daarvan hebben een oppervlakte van 30m² en achttien woningen hebben een oppervlakte tussen de 50 en 60m². Deze woningen zijn ideaal als je een woning wilt delen met een medestudent of wanneer je plannen hebt om te gaan samenwonen.

Het IBB-boek

Voor meer informatie over het IBB is er Het IBB-boek: Vijftig jaar wonen in studentenflats aan de Ina Boudier-Bakkerlaan.

IBB: de afkorting waarachter al bijna vijftig jaar de studentenflats aan de Ina Boudier-Bakkerlaan schuilgaan. Het IBB is het decor van een belangrijke periode in veel jonge mensenlevens. Het complex telt sinds 1966 bijna 1300 kamers waar in de loop van vijftig jaar zeker twintigduizend studenten hebben gewoond. Jonge mensen, die hier leren hoe ze kunnen leven samen met anderen. Die hier ruzie maken, feesten geven, liefhebben, dronken of stoned worden, zich vervelen, uitbundig plezier maken, de wet (een klein beetje) overtreden, koken en eten. Die hier rommel maken en weer opruimen. Die hier eenzaam zijn, zich leren aanpassen of juist gek worden van de drukte om hen heen. Die hier – dat toch ook – leren studeren en zich voorbereiden op een plek in de wereld.

Al die kamers, al die bewoners, al die jaren, al die herinneringen, al die verhalen: samen vormen ze dit IBB-boek.

Bestellen

ISBN 978-90-77030-34-9